top of page

Wat is podotherapie?

Een podotherapeut is een paramedicus en behandelt mensen met klachten aan de voeten, enkels, knieën, heupen, bekken en rug die voortkomen uit het niet goed functioneren en/of afwijkende stand van de voeten. Voeten zijn de basis van uw lichaamshouding, een slechte basis kan van invloed zijn op de rest van uw lichaam.
Podotherapeuten zijn specialist op het gebied van de voet en behandelen deze klachten.
Het doel is dat de onderzoeker door middel van het stellen van de juiste vragen en het uitvoeren van een onderzoek een klinisch beeld krijgt, om de oorzaak van de klacht aan te pakken.

Wanneer naar de podotherapeut?

 • Standsafwijkingen van de voeten

 • Standsafwijkingen van de tenen of nagels

 • Voetklachten als gevolg van overbelasting of vermoeidheid

 • Knie-, heup-, rugklachten die veroorzaakt worden door een verkeerde voetenstand en/of looppatroon

 • Sportblessures

 • Ingegroeide teennagel(s)

 • Instrumentele voetbehandeling/ pedicure voetbehandeling

 • Terugkerende likdoorns of overmatige eeltvorming

 • Specifieke stand- en houdingsklachten bij kinderen

 • Specifieke stand- en houdingsklachten bij ouderen

 • Specifieke voetproblemen bij Diabetes Mellitus

 • Specifieke voetproblemen bij Reumatoïde Artritis

Heb ik een verwijzing nodig?

Nee, u hoeft niet per se een verwijsbrief van de huisarts te hebben. U kunt direct contact opnemen met de podotherapeut.

In 2011 heeft de ministerraad ingestemd met een wetsvoorstel van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met de goedkeuring van deze wet is het met ingang van 1 augustus 2011 mogelijk om zonder verwijzing een afspraak te maken. Wel willen we u erop attenderen dat een verwijzing van de huisarts wel nodig is als er bepaalde aandoeningen in uw voorgeschiedenis aanwezig zijn. 

De podotherapeuten in onze praktijk hebben een training gevolgd om te kunnen beoordelen of u direct door ons onderzocht en behandeld kunt worden of dat u eerst uw huisarts moet consulteren. Om dit goed te kunnen beoordelen zal de podotherapeut bepaalde gegevens van u nodig hebben uit uw medische geschiedenis. Hiertoe is een screeningsformulier DTP (directe toegankelijkheid Podotherapie) ontwikkelt.

Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog?

Een podotherapeut is een door het ministerie van VWS een wettelijk erkende en beschermde titel. Een podotherapeut staat genoteerd in de Wet BIG, artikel 34. Een podotherapeut is gegarandeerd in het bezit van een HBO-bachelordegree verkregen na het volgen van een 4-jarige HBO opleiding. 
De titel podoloog is niet wettelijk erkend door het ministerie van VWS, het wordt een vrij beroep genoemd wat betekend dat iedereen deze titel mag dragen. Vaak hebben deze beroepsbeoefenaren een cursus of opleiding gevolgd. 

 

Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een pedicure?

Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en klachten voortvloeiend uit een afwijkende voetstand en/of looppatroon. Een podotherapeut verzorgt de voeten in enkele gevallen, maar probeert voornamelijk de oorzaak van de pijn te onderzoeken en daarbij een passende oplossing te bedenken.
Een pedicure verzorgt en verwent de voeten, dit gebeurd vaak structureert door om de x aantal weken eelt te verwijderen en nagels te knippen. Er zijn ook pedicures die gespecialiseerd zijn in het behandelen van voeten van mensen met diabetes of reuma.

bottom of page