top of page

Therapieën

Steunzolen

Wat zijn steunzolen?

Steunzolen, of beter gezegd podotherapeutische zolen, zijn uitneembare zolen die u in uw schoenen plaatst. Ze vervangen het voetbed dat standaard in uw schoenen zit. Steunzolen worden ook wel podotherapeutische zolen, inlegzolen of inlays genoemd. Een therapie met behulp van steunzolen wordt veel toegepast in de podotherapiepraktijk, omdat ze van grote invloed kunnen zijn op het verminderen van pijnklachten in uw voeten, knieën, benen, heupen en lage rug.

 

Dragen van de steunzolen

Het dragen van podotherapeutische zolen dient opgebouwd te worden. Wij adviseren u de zolen te dragen totdat deze niet meer lekker zitten en ze dan uit te doen. De volgende dag kunt u het opnieuw proberen. Het dragen van podotherapeutische inlegzolen kan in het begin wennen zijn. Spierpijnklachten in de voeten, benen en/of rug en het gevoel hebben op vreemde bobbels te lopen, kunnen hierbij voorkomen. Na 2 weken moet u volledig aan de zolen gewend zijn en moeten spierpijnklachten verdwenen zijn.

 

Gebruik van steunzolen

Belangrijk: u kunt de zolen niet wassen! Wanneer u niet wilt dat uw zolen vies worden, kunt u gebruik maken van een voetsokje. Deze trekt u over de zolen heen, zodat deze minder kans hebben om nat of vies te worden. Mochten uw zolen toch onverhoopt nat zijn geworden, dan mag u deze nooit op de verwarming laten drogen.

Ortheses

Wat is een orthese?

Een orthese / teenstukje is van siliconen op maat gemaakt hulpmiddel ter correctie van bijvoorbeeld uw teenstand of bescherming van de huid.

 

Let bij ortheses op het volgende: 

• Een siliconen orthese mag geen pijn of op welke manier dan ook irritatie veroorzaken tijdens het dragen. Inspecteer daarom de eerste dagen uw voeten op roodheid of blaren.

• Mocht bovenstaande wel het geval zijn, neem dan contact op met de praktijk om een nieuwe afspraak te maken, zodat de orthese gecontroleerd en eventueel bijgewerkt kan worden.

• De orthese kunt u het beste met twee handen aanbrengen of laten aanbrengen. Doe dit voorzichtig, de orthese kan scheuren.

• Dagelijks kunt u de orthese wassen met water en zeep; ’s avonds en ’s nachts bewaren in een bakje met talkpoeder.

• Beschadiging of een scheurtje in de orthese kan meestal worden hersteld.

(instrumentele) Voetbehandeling

Likdoorns en eeltplekken verwijderen

Met behulp van een mesje of frees kunnen eelt en likdoorns verwijderd worden. Likdoorns of eeltplekken ontstaan wanneer er te veel wrijving en druk aanwezig is op de huid. Wanneer er veel eelt aanwezig is kan deze eeltvorming als een soort piramide naar binnen groeien waardoor er een likdoorn ontstaat. Het is mogelijk dat er dichtbij een likdoorn een zenuw en bloedvat aanwezig is waardoor de likdoorn extra pijnlijk kan zijn of bij behandeling eerder gaat bloeden.

Het doet met name pijn wanneer er loodrechter druk op de likdoorn wordt uitgeoefend. Soms zijn er klachten zoals een pijnlijke/overgevoelige/bloedende likdoorns of eeltvorming of blaarvorming onder of rond de likdoorn en de eeltvorming.

 

Ingegroeide teennagel behandelen

Tevens kunnen ingegroeide nagels behandeld worden. Een ingegroeide nagel kan ontstaan wanneer er een afwijkende vorm van de nagel is. Als een nagel boller loopt dan normaal (hyperconvex), ontstaat er meer druk in de nagelwal en kan irritatie ontstaan. Transpirerende voeten maken de huid week en daardoor extra kwetsbaar. Het dragen van te krappe schoenen geeft teveel druk op de nagels. Het verkeerd knippen van de nagels is ook een veel voorkomende oorzaak. De hoekjes van de nagel dienen niet weggeknipt te worden; de nagel moet altijd recht worden afgeknipt om ingroeien te voorkomen.

Betonnen constructie

Schoenadvies

Tips bij het kopen van schoenen: 

Waar moet u op letten bij het kopen van nieuwe schoenen? We kijken samen met u naar de schoenen die u draagt. Wij adviseren u waar u op moet letten bij het kopen van nieuwe schoenen.

  • Koop schoenen altijd in de namiddag: voeten kunnen in de loop van de dag dikker worden.

  • Pas altijd beide schoenen in de winkel: het is normaal dat de ene voet langer kan zijn dan de andere. Koop schoenen altijd op de langste voet.

  • Pas schoenen altijd staand: als de voet staat, is deze wat langer dan bij zitten door het lichaamsgewicht.

  • Loop een tijdje op de schoenen in de winkel rond: neem de tijd en bij twijfel niet kopen.  

  • Sluit je schoen bij het passen (en het dragen) op de juiste manier.

  • De schoen loopt niet uit. Met andere woorden: een schoen wordt niet groter. Als een schoen te klein is, zal dat dus zo blijven. Wel wordt het bovenleer tijdens het gebruik soepeler waardoor het zich aanpast aan het model van de voeten.

  • Zorg voor een juiste lengte – en breedtemaat: maat 40 van het ene merk is beslist geen maat 40 van een ander merk. Dus let niet alleen op de schoenmaat, maar vooral op de pasvorm.

  • Een goede contrefort- dit is een goede, stevige hielomsluiting – is belangrijk. Des te steviger het contrefort, des te minder kans op zwikken van de enkels. Het contrefort mag niet met de duim in te duwen zijn.

  • De tenen moeten in een schoen vrij kunnen bewegen. Let op voldoende ruimte bij de tenen in de lengte, de breedte, maar ook in de hoogte.

  • De hakhoogte moet zodanig zijn dat de kuit ontspannen is. De maximale hoogte van de hak mag 3 cm zijn, optimaal is een hakhoogte van 1-2cm hoog. Hoe breder de hak van de schoen, hoe stabieler je op de schoen staat.

  • Een goed passende schoen heeft het buigpunt van de schoen onder het buigpunt van de voorvoet.

  • Zorg voor een goede sluiting op de wreef, liefst een vetersluiting. De sluiting mag niet knellen of irriteren.

  • Neem liever geen laag uitgesneden schoen. De schoen heeft dan weinig houvast om de voet/wreef, waardoor de schoen gaat slippen bij de hiel.

  • Let op dat er geen stiksels of naden en versieringen op en in de schoen lopen over pijnlijke plekken op uw voet. Stiksels, naden en versieringen geven niet mee en worden dus ook niet soepeler. Voel ook altijd met de hand ín de schoen, om te voelen of de schoenen daar voldoende glad zijn afgewerkt en geen stiksel op eventuele drukplekken hebben.

  • Let op of bij het gebruik van podotherapeutische zolen het oorspronkelijke voetbed uit uw schoenen kunt halen, zodat de podotherapeutische zolen vlak in uw schoenen liggen. Dit scheelt ook ruimte wanneer je de podotherapeutische zolen in de schoenen draagt

Uitsnede Shapes

Podo manuele therapie

Wat is podo manuele therapie?

Podo manuele therapie van de voet is een techniek waarbij dergelijke blokkades in de voet worden opgeheven door een manipulatietechniek. In sommige gevallen draagt een blokkade in één of meer gebieden in de voet, bij in het niet goed kunnen functioneren van de voet. Dit heeft een negatief effect op het looppatroon.

 

Manipulatietechniek 

Bij de manipulatietechniek wordt er met een snelle, korte beweging het vastzittende gewricht “los gemaakt”. De manipulatie dient meestal ter ondersteuning van een andere podotherapeutische therapie, zoals taping, podotherapeutische steunzolen etc.
 

Een podotherapeut is géén manueel therapeut en zal zich dan ook beperken tot manipulatie van de voet, enkel en soms het onderbeen/knie.

Image by Henrik Dønnestad

Diabetische voet / risico voet

Diabetes voetonderzoek

Een diabetes voetonderzoek bestaat uit verschillende onderdelen. Een onderzoek gaat als volgt:

 

Voetonderzoek

De podotherapeut vraagt naar uw klachten en voert een voetonderzoek uit. Er wordt gelet op eventuele standsafwijkingen aan de voeten, benen en rug. Ook wordt er gekeken naar eventuele afwijkingen aan de huid of nagels. 

 

Loopanalyse

Het is natuurlijk ook belangrijk om een kijkje te nemen naar uw looppatroon. Hierbij wordt gekeken naar het totaalbeeld van het lopen, zoals de afwikkeling van de voet en het bewegen van de knie, heup en romp. De beoordeling vindt meestal plaats op grond van de ‘klinische blik’ van de podotherapeut. Indien nodig wordt er een musculoskeletal ultrasound (echo) onderzoek gedaan.

 

Drukmeetanalyse

Met de drukmeetplaat maakt de podotherapeut een afdruk van uw voeten. De opname van de afdruk op het computerscherm kunnen we bekijken en digitaal registreren. Wanneer u over de plaat heen loopt, kijkt de podotherapeut hoe de afwikkeling verloopt en hoeveel stabiliteit er is. Hiermee wordt duidelijk waar klachten mogelijk vandaan komen en kunnen onze patiënten geholpen worden.

 

Schoen- en sokonderzoek

Bij het schoenonderzoek wordt gekeken naar uw sokken en (huis)schoenen. Past de schoen echt bij uw voet of veroorzaakt deze juist een drukplek? Vaak zijn slecht passende schoenen en te dikke naden in sokken de oorzaak van voetproblemen zoals wonden.
 

Persoonlijk behandelplan

De podotherapeut heeft tijdens het diabetes voetonderzoek gekeken of het mogelijk is om risico’s aan uw voeten te verminderen. HIj of zij bepaalt of u medisch noodzakelijke voetzorg nodig heeft en in welke mate. Hierbij stelt hij/zij een persoonlijk behandelplan op waarin diverse onderzoeken en behandelingen afgestemd worden op uw voeten.

De behandelplannen zijn per patiënt verschillend en afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek. Het behandelplan is altijd gericht op het voorkomen van wonden die kunnen leiden tot amputaties. De podotherapeut geeft in het behandelplan aan hoe vaak u opgeroepen wordt voor een uitgebreid onderzoek, een controle consult of een behandeling, welke zorg nodig is en wie u deze zorg zal bieden.

bottom of page